Magasinet Naturen
Søg
Close this search box.

Artikler

Magasinet Naturens artikler skrevet af højtkvalificerede fagfolk. Du kan læse et uddrag her. Artiklerne i deres fulde længde kan læses i den trykte udgave af magasinet.

Bombylius Discolor fotograferet ved Klinten ved Selsø.

Jagten på fluen med de plettede vinger

For insektinteresserede er fremkomsten af stor humleflue (Bombylius major) et tegn på, at det (endelig) er forår! Men i Danmark har vi også andre arter af humlefluer med lange snabler – dels tre mindre arter men ikke mindst plettet humleflue (Bombylius discolor), der i hvert fald for hunnernes vedkommende faktisk er lidt større end stor humleflue.

Læs mere >
Havørn på Bornholm

Havørneunger på Vestbornholm

Havørnen er den største ørn i Europa med et imponerende vingefang på 2-2,45 meter. Den forsvandt som dansk ynglefugl for godt hundrede år siden. Bortset fra et par tilfældige ynglepar kom arten først for alvor på listen over danske ynglefugle igen i 1996.

Læs mere >
Danmark er et af de dårligste lande i Europa af finde rester af dinosaurer i. Foto: Sten Lennart Jakobsen.

Dinosaurfund fra Jylland

I 2015 fandt amatørgeologen Mette Hofstedt en lille sandstensblok ved Kolding Fjord, der viste sig at indeholde en lille dinosaurtand. Det er den første jyske dinosaur. I sommeren 2023 blev der fundet en tand til, og denne gang var den både større og mere velbevaret. Det var igen Mette Hofstedt, der gjorde fundet.

Læs mere >
Hun af Bjergsalamander, hvor vi tydeligt ser dens ensfarvede gulorange bug og strube.

Sønderjyllands Bjergsalamander reddet af målrettet vandhulspleje

Bjergsalamanderen lever i et lille hjørne af Sønderjylland, nærmere betegnet skovene omkring Aabenraa og et smalt skovbælte langs Flensborg Fjord. I 1980’er var bjergsalamanderens ynglesteder ved at forsvinde fra den danske natur, og det samme var derfor også arten. Men den negative udvikling blev vendt, takket være en ihærdig indsats med pleje af eksisterende vandhuller og gravning af nye.

Læs mere >