Magasinet Naturen
Søg
Close this search box.

Sjælden vandplante fundet i Gentofte Sø

I Danmark har man fundet fossile spor af Stor najade, men i nyere tid er der kun registreret få lokaliteter med den sjældne vandplante.
Vandplanten Stor Najade. Foto: Linda Kjær-Thomsen.
Vandplanten Stor Najade. Foto: Linda Kjær-Thomsen.

Uddrag fra artikel skrevet af Linda Kjær-Thomsen.

I 1959 forsvandt den sidste lokalitet af vandplanten Stor najade – ved Grund Fjord nær Randers – for så at dukke op i et par år fra 1969 til 1971 ved Jungshoved Nor ved Præstø. I 1993 dukkede den så op i Buresø i Nordsjælland. På Lolland dukkede den op i 2000 i Røgballe Sø, i 2003 i Maribo Søndersø og 2004 i Hejrede Sø.

På Miljøportalen er der registreret to fund af den sjældne vandplante i 2009 i henholdsvis Børup skov ved Fredericia og ved en gård på Vestlolland. Miljøportalen kan igen berette om to fund i 2011. Ingen af disse fire fund er dokumenteret med billeder eller belæg og kan være fejlbestemt.

Det nye fund af Stor najade

Men ved en bioblitz i juli 2023 blev to spæde skud fundet i Gentofte Sø som ny lokalitet. Intet mindre end et sensationelt fund! En tur med dykkerdragt i søen viste tilmed, at Stor najade er udbredt i store dele af søen. Og bestanden voksede i løbet af sommeren.

Læs om Stor najade og dens stærkt begrænsede udbredelse i Danmark i Magasinet Naturen.

Vil du læse mere? Artiklen i dens fulde længde kan læses i Magasinet Naturen.

Læs også...

Følg Magasinet Naturen