Magasinet Naturen
Søg
Close this search box.

Invasive krabber fra Asien invaderer landet

Med jævne mellemrum dukker nye arter op i Danmark. Nogle af dem ender med at blive invasive og true hjemmehørende arter.
Penselklippekrabbe. Foto: K. Nyberg.
Pensel-klippekrabbe. Foto: K. Nyberg.

Uddrag fra artikel skrevet af Michael Hansen, havbiolog på Øresundsakvariet – Københavns Universitet.

Blandt de nytilkomne i kategorien af indvandrede, invasive arter er de beslægtede krabbearter, penselklippekrabben og asiatisk strandkrabbe, der begge stammer fra Asien. Siden de første gang blev registreret på Rømø for 13 år siden, har de spredt sig til mange steder i Danmark.

Asiatisk strandkrabbe fanges ofte i Helsingør havn, når der skrabes muslinger på molerne. I sommeren 2023 fandt forskere fra DTU Aqua for første gang penselklippekrabben i Limfjorden. Blandt de 15, der blev fundet, var der tre hunner med æg. Det tyder altså på, at de har etableret en bestand i fjorden. Inden længe forventes det, at også asiatisk strandkrabbe slår sig ned dér.

Fælles for begge krabbearter er, at de har et stort potentiale for at sprede sig og tilpasse sig nye levesteder. Tilsyneladende er de hjulpet godt på vej af den invasive Stillehavsøsters, der tilbage i 1980’erne blev udsat til opdræt i den danske del af Vadehavet.

Læs om de to asiatiske krabber, deres udbredelse, og hvad du bør gøre, hvis du finder dem.

Vil du læse mere? Artiklen i dens fulde længde kan læses i Magasinet Naturen.

Følg Magasinet Naturen