Magasinet Naturen
Søg
Close this search box.

Åkande-kærguldsmed fundet på Falster

År 2018 vil af guldsmedefolk særligt blive husket for fundene af de to sjældne arter kærguldsmede: østlig kærguldsmed og åkande-kærguldsmed. Fundet af sidstnævnte i Borremosen på Falster forblev ved den ene observation – indtil juni 2023.
Stor kærguldsmed (Leucorrhinia pectoralis) han, Asserbo slotsruin 20. juni 2023. Foto: Jens Søgaard Hansen.
Stor kærguldsmed (Leucorrhinia pectoralis) han, Asserbo slotsruin 20. juni 2023. Foto: Jens Søgaard Hansen.

Uddrag fra artikel skrevet af Jens Søgaard Hansen.

Fire biologer fra Miljøstyrelsen, her iblandt Jens Søgaard Hansen, besøgte i sommeren 2023 Horreby Lyng på Falster for at udveksle erfaringer med guldsmedovervågningen. Det skete i forbindelse med den forestående NOVANA (Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur).

Jens Søgaard Hansen fortæller:
Horreby Lyng var udvalgt fordi lokaliteten er kendt for en god bestand af stor kærguldsmed. Det lykkedes også ret hurtigt at registrere adskillige eksemplarer af den flotte og halvsjældne guldsmed i den centrale del af området. Men som noget nyt havde vi besluttet også at aflægge nogle lidt mere afsidesliggende vandhuller et besøg, da de ikke tidligere var undersøgt for stor kærguldsmed.

Efter noget af en stroppetur direkte ind igennem et pilekrat ankom vi lidt forskudt af hinanden. Jeg noterede hurtigt nogle interessante flyvende guldsmede på modsatte side af vandhullet, som ikke lige lod sig identificere. Disse havde de tre andre også noteret, men i modsætning til dem jeg så, havde de dem også siddende på åkandeblade.

Jeg skyndte mig derfor hen til de andre, og mens jeg nærmede mig, blev der nu råbt ”Jens, hvad er det nu kendetegnene er for åkande-kærguldsmed?”. En for en opremsede jeg kendetegnene, og hver gang blev der råbt ”Ja!” tilbage. Og til sidst ”der er mange af dem!”.”

Læs Jens Søgaard Hansens artikel om fundet af åkande-kærguldsmeden på Falster og om udbredelse, status og bestemmelse for den i Danmark sjældne art – i Magasinet Naturen nr. 1.

Vil du læse mere? Artiklen i dens fulde længde kan læses i Magasinet Naturen.

Læs også...

Følg Magasinet Naturen