Magasinet Naturen
Søg
Close this search box.

Sjælden flagermusart fundet i Daugbjerg Kalkgruber

Status over viden om flagermusarten stor museøres forekomst i Danmark.
Flagermusarten stor museøre i Daugbjerg Kalkgruber. Foto: Carsten Christensen.
Flagermusarten stor museøre i Daugbjerg Kalkgruber. Foto: Carsten Christensen.

Uddrag fra artikel skrevet af Hans J. Baagøe og Thomas W. Johansen.

Mange tusinde flagermus af flere forskellige arter overvintrer hvert år i de udstrakte gangsystemer i Daugbjerg Kalkgruber ved Viborg. Sammen med Mønsted er Daugbjerg Kalkgruber Nordens største overvintringssteder for flagermus. I dvaletiden er flagermusene sårbare overfor for forstyrrelser, og publikums adgang til gruberne holdes derfor begrænset til et minimum.

Forpagteren af Daugbjerg Kalkgruber, Carsten Christensen, færdes jævnligt, men forsigtigt, i de tilgængelige yderste grubegange, og han holder godt øje med flagermusene. En tidlig forårsdag i 2023 observerede han en usædvanligt stor flagermus hængende på væggen i en af gangene – markant større end damflagermusen, som er den største af de fem arter, der normalt træffes i gruberne.

Zoolog Hans J. Baagøe blev kontaktet, og med en formodning om, at det formentlig drejede sig om en stor museøre, ankom han samme dag til Daugbjerg Kalkgruber.
Hans J. Baagøe har tilladelse fra Miljøministeriet til i forskningsøjemed at fange og kortvarigt håndtere flagermus. Han besluttede i dette særlige tilfælde at tage flagermusen ned kortvarigt, for med sikkerhed at kunne bestemme art, køn og alder. Og ganske rigtigt: Det var en stor museøre, en af de store arter af flagermus i Danmark, med en underarmslængde på 57,5 mm.

Læs artiklen om den sjældne flagermusart ved Daugbjerg Kalkgruber og artens forekomst i Danmark.

Vil du læse mere? Artiklen i dens fulde længde kan læses i Magasinet Naturen.

Læs også...

Følg Magasinet Naturen