Magasinet Naturen
Søg
Close this search box.

Jagten på fluen med de plettede vinger

For insektinteresserede er fremkomsten af stor humleflue (Bombylius major) et tegn på, at det (endelig) er forår! Men i Danmark har vi også andre arter af humlefluer med lange snabler - dels tre mindre arter men ikke mindst plettet humleflue (Bombylius discolor), der i hvert fald for hunnernes vedkommende faktisk er lidt større end stor humleflue.
Bombylius Discolor fotograferet ved Klinten ved Selsø.
Bombylius Discolor fotograferet ved Klinten ved Selsø.

Uddrag fra artikel skrevet af Jan Fischer Rasmussen, biolog.

Siden jeg opdagede, at plettet humleflue, Bombylius discolor, findes, har jeg ønsket at se den, men det har ikke været let. Bombylius discolor er en sjælden art, der her i landet kun er fundet i et lille område på Sjælland. Eneste kilde til artens danske forekomst var bind 70 af Danmarks Fauna, der nævner fund fra Boserup skov ved Roskilde, Køge Ås samt Kimmerslev Hessel syd for Borup i årene 1920-1948. Om verdensudbredelsen hedder det: ”Europa, Nordafrika og Vestasien. Forekommer i Storbritannien men ikke i Sverige.”

Gamle findesteder

Det var jo ikke meget at gå efter, så jeg spurgte den dygtige fluemand Erik Rald, om han kendte til nyere fund eller måske selv havde set den. Han kunne i 2007 fortælle, at han havde et dagbogsnotat om, at han havde set nogle få af arten i Regnemarks Mose/Dyndet 6. maj 1986. Stedet grænser op til det gamle findested Kimmerslev Hessel på Sjælland. Det fik mig til igen at lede i dét område – men uden held.

Årene gik uden, at jeg kunne finde den, så jeg begyndte at overveje, om den var uddød her i landet.
I 2022 skete der så noget, der gav nyt håb: Et eksemplar blev fotograferet i en have i Højby ved Lejre, og kort efter opdagede jeg, at der lå et andet havefund fra 2021 fra Skibby i Hornsherred. Så fluen var her stadig!

Læs om biolog Jan Fischer Rasmussens jagt på fluen med de plettede vinger i Magasinet Naturen.

Vil du læse mere? Artiklen i dens fulde længde kan læses i Magasinet Naturen.

Læs også...

Følg Magasinet Naturen